2310837758 6974549717 Μαντινείας 67 - Ανάληψη Θεσσαλονίκη claireefthimiadou@gmail.com

Ανθοϊάματα Dr.Bach

Ανθοϊάματα Dr.Bach

Ανθοϊάματα Dr.Bach

 

Τα Ανθοϊάματα Μπαχ (Βach) αποτελούν ένα ισχυρό βοηθητικό εργαλείο στη διαδικασία της αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πρόκειται για 38 ανθοιάματα, τα οποία δημιουργούνται μέσω της απόσταξης και δυναμοποίησης συγκεκριμένων φυτών. Καθένα έχει συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες και δρα σε συγκεκριμένες πλευρές της ανθρώπινης ψυχής.

Είναι μία φυσική Ολιστική θεραπεία με εκχυλίσματα ανθέων (ανθοθεραπεία), η οποία ανακαλύφθηκε και εφαρμόστηκε από τον ιατρό Edward Βαch , τη δεκαετία του ΄30 στο Ηνωμένο Βασίλειο(Ουαλία) , όπου και παρασκευάζονται μέχρι σήμερα.(Bach Centre-Mount Vernon.uk).

Η φιλοσοφία της Ανθοθεραπείας βασίζεται κυρίως σε αρχαίες φιλοσοφίες καθώς και στην ιατρική του Ιπποκράτη

Δεν υπάρχουν παρενέργειες, δεν προκαλούν σωματική ή ψυχική εξάρτηση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά και παράλληλα με κάθε μορφή θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρώπινων ψυχικών λειτουργιών αλλά και διαταραχών όπως κρίσεις πανικού,κατάθλιψη, ψυχαναγκασμοί κ.λ.π. και διαταραχών προσωπικότητας..

Βασίζεται στην Ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα και έχει 3 υποστάσεις:

Σώμα - Ψυχή - Πνεύμα

Οποιαδήποτε υπολειτουργία ή υπερλειτουργία σε κάποια υπόσταση προκαλεί δυσλειτουργία και στις άλλες. Επέρχεται λοιπόν μια ανισορροπία και δυσαρμονία με αποτέλεσμα την δημιουργία ψυχικών ή/και σωματικών διαταραχών και ασθενειών.

Τα ανθοϊάματα μας βοηθούν να επαναφέρουμε την εσωτερική ισορροπία και αρμονία, μετασχηματίζοντας και μετουσιώνοντας τις αρνητικές νοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις, τις οποίες βιώνουμε περιστασιακά ή και μόνιμα - ως νοοτροπία πλέον και τρόπο ζωής -σε θετικές.

Δεν χρησιμοποιούμε τα ανθοϊάματα για να καλύψουμε ή για να εξαλείψουμε 'μαγικά' τα συμπτώματα, αφού αν δε βρούμε την αιτία,τη ρίζα του προβλήματος -όπου βρίσκεται η ανισορροπία-αυτά θα επανεμφανιστούν στη ζωή μας ενδεχομένως με κάποια μορφή ασθένειας..

Η θεραπεία με ανθοϊάματα βοηθά να έρθουν στην επιφάνεια βαθύτερα, ακόμα και καταπιεσμένα συναισθήματα , μας προετοιμάζει και μας οπλίζει με θάρρος και δύναμη,ώστε να τα αναγνωρίσουμε, να τα βιώσουμε ,να τα αποδεχθούμε ως μια πλευρά του εαυτού μας και να τα αντιμετωπίσουμε δημιουργικά.

Μας βοηθά δηλαδή να 'ξεμπλοκάρουμε ' και να προχωρήσουμε , καθώς σταδιακά γνωρίζουμε και δουλεύουμε τις βαθύτερες πτυχές της προσωπικότητας μας με κατανόηση και αυτο-αποδοχή , γνωρίζοντας τα όρια και τις αδυναμίες μας ως ατελή ανθρώπινα όντα.

 

Ερχόμαστε λοιπόν σε επαφή με τον βαθύτερο αληθινό εαυτό μας, ο οποίος γνωρίζει τις πραγματικές μας ανάγκες,επιθυμίες.,στόχους και όνειρα.Γνωρίζει την αποστολή μας,το νόημα της ζωής μας, τον τρόπο να νιώθουμε πλήρεις και ευτυχισμένοι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας και κάνοντας τις κατάλληλες για τον εαυτό μας επιλογές αλλά και τις απαραίτητες αλλαγές.

Ετσι απελευθερωνόμαστε, εξελισσόμαστε και οδηγούμαστε στην προσωπική μας ανάπτυξη , ολοκλήρωση και αυτο-πραγμάτωση.

.

Η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρία επίπεδα ανάλογα με τις ανάγκες ,τις επιθυμίες αλλά και τους προσωπικούς στόχους του κάθε ατόμου.

Σε ένα πρώτο επίπεδο εφαρμόζεται βάσει συμπτωματολογίας, με σκοπό την υποστήριξη και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο εφαρμόζεται -μόνο από ειδικούς ψυχικής υγείας με εκπαίδευση στην θεραπεια με τα ανθοϊάματα του Dr.Bach- στα πλαίσια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας , με σκοπό την διευκόλυνση και ενίσχυση της κατανόησης και επεξεργασίας των βαθύτερων αιτιών που προκαλούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τέλος σε ένα τρίτο επίπεδο εφαρμόζεται στα πλαίσια μιας συνεχούς διαδικασίας αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης και πνευματικής εξέλιξης, όπου οι αδυναμίες και τα ελαττώματα μετασχηματίζονται σε δυνατότητες και αρετές.

 

Ο Dr. Bach κατηγοριοποίησε τα 38 ανθοϊάματα σε 7 ομάδες.

1. Απόγνωση

Larch, Oak, Crab Apple, Star of Bethlehem, Willow, Elm, Pine, Sweet Chestnut

 

2.Φόβος

Mimulus, Red Chestnut, Cherry Plum, Rock Rose, Aspen

 

3.Αβεβαιότητα/ Ανασφάλεια

Hornbeam, Gorse, Gentian, Scleranthus, Wild Oat, Cerato

 

4.Υπερευαισθησία σε επιρροές και ιδέες

Holly, Centaury, Agrimony, Walnut

 

5.Υπερβολική έγνοια για το καλό των άλλων

Vine, Vervain, Beech, Chicory, Rock Water

 

6. Έλλειψη ενδιαφέροντος για το παρόν

Olive, White Chestnut, Wild Rose, Honeysuckle, Chestnut Bud, Clematis, Mustard

 

7 .Μοναχικότητα

Heather, Impatiens, Water Violet

 

Η ανακάλυψη, η καλλιέργεια, η έκφραση και η εξέλιξη των θετικών δυνατοτήτων, κλίσεων, ταλέντων και ικανοτήτων , αποτελούν τους θεραπευτικούς στόχους και συγχρόνως το μέσο αλλά και το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης /αυτοβελτίωσης και ολοκλήρωσης.

Να είστε πάντα καλά.!

 

 

 


 

Συγγραφή άρθρου : Κλαίρη Ευθυμιάδου

Πίσω