2310837758 6974549717 Μαντινείας 67 - Ανάληψη Θεσσαλονίκη claireefthimiadou@gmail.com
 
 
     
 

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Η Ιατρική Ψυχολογία αφορά στην έρευνα της σχέσης μεταξύ σωματικών και ψυχικών ασθενειών.

Φαίνεται ότι οι ψυχικές ασθένειες επηρεάζουν τις σωματικές λειτουργίες όπως ακριβώς και οι σωματικές ασθένειες επηρεάζουν τις ψυχικές λειτουργίες.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου ως ψυχοσωματική οντότητα και ερμηνεύει τις ασθένειες υπό το πρίσμα του βιο-ψυχοκοινωνικού μοντέλου αιτιοπαθογένειας.

Η Ψυχοσωματική προσέγγιση  βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα και αφορά στην μελέτη και ερμηνεία των σωματικών συμπτωμάτων αλλά και ασθενειών, βάσει ανεκπλήρωτων επιθυμιών, ανέκφραστων αναγκών και συναισθημάτων, δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και νοητικών προγραμματισμών.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια και ενδείξεις ότι σε κάποιο σημείο στην πορεία της ζωής μας, χάσαμε την επαφή με την βαθύτερη ουσία μας ,εξαιτίας διαφόρων συμβάντων και παραγόντων παρελθοντικών ή/και παρόντων.

Οι σωματικές διαταραχές λοιπόν αποτελούν τα μηνύματα που στέλνει η ψυχή μέσω του σώματος και μια πρόκληση αλλά και πρόσκληση, ένα κάλεσμα να επανακτήσουμε την επαφή με τον αληθινό, αυθεντικό εαυτό μας.

 

¨”Κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα.
 Και πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής’’

Ιπποκράτης